A Rozsnyói Barlangászok Cseppköve
A Rozsnyói Barlangászok Cseppköve a világ legnagyobb cseppkövei közé tartozik. Még mindig be van írva a Guiness rekordok könyvébe, mint a világ legnagyobb cseppköve. Viszont nagyon különös volna, ha nálunk a mérsékelt éghajlati övezetben volna a világ legnagyobb cseppköve. Nagy barlangok és nagy cseppkövek keletkezésére a trópusi karsztban vannak a legjobb feltételek. Ezért is a legnagyobb cseppkövek a trópusokban találhatóak. Az eddig ismert legnagyobb a Cueva San Martin Infiermo nevű kubai barlangban található, mely 67,2 m magas.
A Buzgó barlangban található 32,6 m magas és 2000 tonna súlyú óriáscseppkő a természet csodája. Ismerjük azon feltételeket, melyek elősegítik a növekedését, de azt viszont nehezen tudjuk megérteni, hogy kevesebb mint 13.000 év alatt nőtt ilyen hatalmasra. A korának a felső határát lengyel szakemberek rádioizotópok segítségével határozták meg. Az alatta fekvő lezuhant elődjéből vettek mintát. Évente tehát kb. 150 kg cseppkőréteggel növekszik. Összehasonlításként a Szlovák karszt barlangjaiban egy átlagos sztalaktiton 1 gramm több tíz, vagy több száz évig növekszik
A fő vízbefolyás a cseppkőre.. Milyenek tehát a feltételek a gyors növekedésére?
A sztalagm
itok (állócseppkövek) növekedé- sének a gyorsaságát nagyban befolyásolja a befolyó oldat mennyisége és az oldatban található feloldott mészkő (CaCO3) menny- isége. 250 m–rel feljebb, a fennsík tetején 250 m átmérőjű töbör található, melyből nagy mennyiségű oldat jut a cseppkőre. A főbe- folyás a cseppkőre egy hagyma alakú szta- laktiton keresztül történik. A cseppkő felett, a fennsík tetején erdő van, ahol a talajban magas a CO2 koncentráció (átlagosan 2,5 %, maximum 4,4 %). Az Óriások termében max. 0,41 % lett mérve. Ez a különbség okozza a feloldott mészkő nagy mennyiségben való kiválását és a cseppkő intenzív növekedését. Részben a véletlen is segített.

A Rozsnyói Barlangászok Cseppköve.
A cseppkőnek két teteje van. Kilátás a főkupoláról az oldalsó kupolára.A főkupola már össze van kötve a mennyezettel. A cseppkő már tehát sztalagnát – cseppkőoszlop.Sztalaktitok a cseppkő alján. A jobb oldali sztalaktit a cseppkő legalacsonyabb pontja.A Rozsnyói Barlangászok Cseppköve elődjének a kupolája.
(c)  RNDr. Jaroslav Stankovič